Bartók Béla Férfikar

design & update: Viktória KŐVÁRIˆ 2012

 

Történet

Tagok

Fellépések

Hírek/Cikkek

Hanghordozók

Vendégkönyv

Elérhetőség

 

 

Régi Képek 

Bordalfesztiválok 

Palkonyai Nyitott Pincék 

Egyéb Képek 

Videók  

Linkek

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírek/Cikkek
Hírek/Cikkek : Villányi borok kórusa - I. Villányi Prémium Bormustra

Villányi borok kórusa - I. Villányi Prémium Bormustra

Szeptember 24-én délután egy új rendezvényt köszönthetett Pécs és a Kodály Központ. A XV. Bordalfesztivál keretében itt tartották az I. Villányi Prémium Bormustrát, nagy sikerrel. 19 villányi pincészet kínálta kiváló minőségű borait. Körkép.


Több dolog egymásra találásából fakad ez a rendezvény. - kezdte beszélgetésünket Becker Leonóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke, Palkonya polgármestere, a Bormustra egyik főszervezője. Régóta törekszünk arra, hogy az eredetvédelem lényegét megismertessük a nagyközönséggel. Az új szlogenünk: - „Villány! Természetesen!” – előtt szó szerint ott virít a kikerics és talán pár borfogyasztó már észrevette, hogyha az ezt a növényt tartalmazó címkéjű borokat keresi a boltban, akkor garantáltan egy magasabb minőségű, jó villányi bort fog a polcról levenni. Ennek ellenére úgy éreztük, hogy nem sokan értik-érzik, mi ennek a lényege. Az elmúlt 2-3 évünket azzal töltöttük, hogy reklámozzuk ezt a védettséget és kommunikáljuk, mit jelent az, hogy védett eredetű bor; mi az a villányi ízben, zamatban megfogalmazható minőség.

Ez a célunk teljesen egybeesett a Bartók Béla Férfikar kétségbeesett megkeresésével: baj van, nincs pénz. Ezt már megszoktuk kulturális rendezvények esetében, úgy gondoltuk, nem baj, nem esünk kétségbe, kitalálunk valamit. Nekik fantasztikus adottságú lehetőségük volt, hogy idén a XV. Európai Bordalfesztivál Gálakoncertjét a Kodály Központban rendezhetik meg. Mindannyian lelkesedünk ezért az új intézményért, hiszen a zene minősége valahol ugyanúgy mérhető, mint a boré: ugyanolyan nehezen vagy könnyen, csak érteni kell hozzá. Ez adta az ötletet: mi lenne, ha felkérnénk a borászokat arra, hogy tartsunk egy prémium bormustrát. Ez egy óriási kérés és félve álltam a borászok elé a reakciótól tartva, de a lelkesedésük leírhatatlan volt. Hatalmas áldozatot hoztak. Itt olyan borok vannak, amelyekből 800-1000 palack készült összesen.  A mai napon ezekből pincészetenként el fog fogyni 20-25 palack.

Az I. Villányi Prémium Bormustrán részt vevő 19 pincészet mind a Villány-Siklósi Borút Egyesület tagja és azon belül is csak a prémium kategóriát forgalmazó bortermelők jöhettek szóba, mivel ez egy prémium bormustra. Az, hogy melyik borukat hozzák és mutatják be, ez teljesen rájuk volt bízva. Azonban alapos tervezés előzte meg a mustrát, amit 6 hónappal ezelőtt kezdtünk el szervezni. A gazdák megnézték az első felajánlott borok listáját, és utána egymáshoz is igazították a borokat. Azért van itt most csak vörösbor, az évjárat pedig 2007 körül táncol, hogy nagy zuhanásokat ne kelljen se ízben, se illatban megéreznünk a borok között. Ami a legfontosabb: együtt is szóljon ez a sok bor, egyfajta kórusként, ne csak a bordalok.

A bordalok a borhoz kapcsolódó teljes kultúrkörrel együtt a magyar virtus részei: gondoljunk bele, hogy egy magyar ember, ha kicsit többet iszik, nekiáll énekelni. Ha külföldi vendégeket hozunk, és ilyet látnak, kérdezgetik, hogy miért énekelnek ezek az emberek. Amikor azt a választ kapják, hogy mert bort ittak, akkor értetlenkedve mondják, hogy de hát náluk nem ezt szokták csinálni…Igenis vannak nemzeti, kulturális, virtusbeli különbségek, és ezek is mind megízlelhetők mind a borokban, mind a bordalokból is kitetszik.

Aki a gálakoncertre is velünk marad, át fogja érezni azt a hangulatot, amelyet a bordalfesztivál minden évben újraprodukál. A péntekenként tartott pincekoncertek fantasztikusak, elmondhatatlan az a kötődés, barátság, szeretet, ami férfiak között egy-egy ilyen együttdalolás és együttborozás közben születik. Ez is egyfajta életminőség, ami a sajátunk. Ezt csinálni kell, ez nem pénz kérdése.

Tiffán Ede a dalhoz a bort adja, hosszú évtizedek óta. Megkérdeztük tőle, mit is értünk prémium boron. „A prémium az egy olyan minőségi kategória, amelyet egy közösség, a villányi borvidék termelőinek a közössége határozott meg. Prémium bor esetében hatvan hektoliter/hektár a termelhető mennyiség, ez azonban másfélszer-kétszer annyi, mint amivel mi a nagyborainkat termeljük.” A bornak el kell érnie egy bizonyos minőséget, ami végülis a kóstolással dől el, mégpedig egy vakteszt során, ahol a 11 tagú zsűri dönt, amelynek kétharmada a termelőkből kisorsolt gazda, a fennmaradó három fő pedig külsős. Ha valaki nagyon szabadon értelmezi ezt a minőséget és sokat akar termelni, akkor ezen a tiszten minden bizonnyal nem felel meg. Azt a bizonyos lécet úgy illik átugrani, hogy legalább fél-egy centivel felette van az ember. Ilyen esetben, amikor az ember terméke a közönséggel találkozik, mint például ez a mustra, az igazán nagy siker érdekében célszerű azt a 160 centit 2 méter magasan átugrani.

Mi egy Elysium nevezetű bort hoztunk, amely Mennyországot jelent. E mögött egy 100 százalékos Merlot bor áll, amely az Ördögárok-dűlőben termett. A prémium bor esetében, ha az alapanyag egy dűlőből származik, akkor feltüntethető a címkén. 2006 óta francia hordókat használtunk, az egyik legjobb fajtát, igaz, az egyik legdrágábbat is. Ezeknek a nagyon jó hordóknak az a tulajdonsága, hogy nem tolakodóan épülnek be a borba, hanem csak nagyon finom dolgokat adagolnak az ízhez. Nem szabad eltakarni, uniformizálni a bort, hanem csak ezt az eredeti, primér illat- és ízvilágot szabad egy újabb finom momentummal gazdagítani.

Malatinszky Csaba szintén nem kezdő a szakmában. Ők egy 2008-as Cabernet Franc-t hoztak a mustrára. „Egyrészt ez a zászlósbora a borászatnak, másrészt ez most a legfiatalabb termékünk, éppen most került a piacra.” A Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtokon nagy évjáratokban tetemes arányban, 60 % felett termelnek prémium kategóriás borokat. Megkérdeztük, kiknek ajánlja ezeket a prémium, illetve super prémium borokat. „Olyanoknak, akik szeretik a minőségi borokat, valamint szívesen is beszélnek róluk: nyitott lelkű és egymást szerető embereknek. A bor és a szeretet összetartozik.”

„Egy gyékényen árult” – ahogy Malatinszky fogalmazott – a Matias és a Gere Pincészettel. A Matias szintén egy 2008-as Cabernet Franc-t hozott. Mikes Márk így nyilatkozott róla: Nekem nagy szerelem: különleges beltartalom értékekkel bír, fantasztikusan szép az illata, extrém komplexitású, nagy koncentrációval rendelkezik, rendkívül kellemes édességgel bír, különlegesen szép benne a fűszeresség. Fekete ribizlis, kicsit csokoládés, tejkaramellás árnyalatok vannak benne, ízében pedig egy nagyon bársonyos, kellemesen lágy, de nagytestű bor, szép utóízzel.”

Utoljára, de nem utolsó sorban a Vylyan pincészet 2007-es Cabernet Franc-ját kóstoltuk meg. Debreczeni Mónikával bor és kultúra kapcsolatáról beszélgettünk, ugyanis róluk tudvalevő, hogy a két dolog nem hogy megfér egymással, de cégük védjegyévé vált rövid idő alatt. „Jó évjáratban, prémium boroknál a bor is egyszeri és megismételhetetlen, ugyanúgy, ahogy a minőségi kultúránál, művészetnél. Úgy gondolom, hogy a bor is alkotás, talán nem túlzó művészeti alkotásnak nevezni, amikor elér egy szintet, amikor átlényegül valami mássá, és ez a kapcsolódási pont adja magát a kettő összeházasítására. Nálunk, a Vylyannál ez az életünk része,így alakult ki. A Vylyan csapatban jó néhányan vagyunk művészetrajongók és –pártolók, jómagam is, régebben még a világot jelentő deszkákra is fel próbáltam lépni. Jöttek a rendezvények sorra és egy idő után egyszerűen magától értetődő lett ez a szokás.” A jó exporttal és belföldi forgalommal bíró pincészet reméli, hogy a több nemzetközi és hazai arany és ezüst után felfigyel rájuk és az egész Villányi borvidékre nem csak Európa, hanem az egész világ. A „kopogtatás” részét megejtették, a szomszédos országokon kívül szépen exportálnak Kínába illetve Kaliforniába is. A jövő évek bortrendjei úgy néz ki, a pincészet filozófiájának megfelelően alakul. „Mostanában a keresett alkoholszázalék 13-14 között van, és a gyümölcsösségre tevődik egyre inkább a hangsúly, ami számunkra örömteli, ugyanis ez a mi ízlésünkkel és a pincészet törekvéseivel is egybevág.” Arra kell figyelni, – osztotta meg velünk a titkot - hogy az érdeklődést fenntartsa az ember, és nem szolgai módon lekövetve, de az embernek a tendenciákat figyelemmel kell kísérnie, hiszen nem magunknak, hanem a borszerető közönségnek készítjük a bort. Az idei évre úgy néz ki, minden bortermelő örömmel fog visszatekinteni. „Nagyon szépen néz ki az idei termés.” – örvendezett Mónika. „A szőlő fele már bent van, a kékfrankos, a syrah, valamint a csókaszőlő van már csak kint, de az csak néhány száz tőke. Most oltottak át kétezer tőkét, ami az idén még nem termő, de jövőre már az ott termett szőlőből készült bort is meg lehet kóstolni.

Az I. Villányi Prémium Bormustra nagy érdeklődés mellett zajlott, a Kodály Központ előterében lépni sem lehetett a bort kóstoló, egymással és a gazdákkal beszélgető közönségtől.

A teljes cikk itt megtekinthető.

 
Látogatók
Indulás: 2005-12-10
 

 

Pécs város honlapja

 

 

Tartalom

NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!