Bartók Béla Férfikar

design & update: Viktória KŐVÁRIˆ 2012

 

Történet

Tagok

Fellépések

Hírek/Cikkek

Hanghordozók

Vendégkönyv

Elérhetőség

 

 

Régi Képek 

Bordalfesztiválok 

Palkonyai Nyitott Pincék 

Egyéb Képek 

Videók  

Linkek

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírek/Cikkek
Hírek/Cikkek : IV. Bordal Világfesztivál

IV. Bordal Világfesztivál

A IV. Bordal Világfesztivál résztvevői


Bécsi Férfikari Egyesület Kórusa (Ausztria)

1844-ben egy csapat fiatal tehetséges férfi megszólaltatta egy fiatal, tehetséges, korán elhunyt komponista egy darabját. A kórus az egy évvel korábban alakult Bécsi Férfikari Egyesület, a darab „A gondolás”, a komponista pedig Franz Schubert volt. Így indult az együttes azóta is tartó sikertörténete. Már a 20. század elején koncerteztek Európa-szerte, a Közel-Keleten és az Új Világban, mára a szó szoros értelmében egész glóbuszunkon ismertek, beleértve a Távol-Keletet és Ausztráliát is. Kiváló zeneszerzők ajánlották az együttesnek kompozícióikat – így ifj Johann Strauss a Kék Duna keringőt, eredeti formájában - és kiváló karnagyok sora vezette új sikerekre a férfikart, amely leggyakrabban klasszikus és romantikus darabokat, operakórusokat és a „Strauss & Co.” műveit szólaltatja meg. A kórus karnagya 2005 óta a debreceni születésű Barnás Antal.

 


 

Varpas Férfikar (Litvánia)


1955-ben alakult a férfikar, és az elmúlt évtizedekben meghódította Európa és a tengerentúl közönségének szívét, mint kiválóan felkészült, rendkívül muzikális együttes.

Tagjai változatos szakmák magasan kvalifikált képviselői, akiket a magas színvonalú kóruséneklés iránt elkötelezettség kovácsol össze.

A kórus repertoárja litván és külföldi kórusszerzők kompozícióit, illetve népdalfeldolgozásokat ölel fel. Az együttes élén 1997 óta Petras Puosiunas áll.


African Melody Band (Nigéria)

 
Az African Melody Band előadása révén a publikum bepillantást nyerhet Afrika népeinek rendkívül gazdag dal és tánckultúrájába – és nemcsak abba! Afrika színeiben is gyönyörköd-hetünk jóvoltukból, hiszen a tagok fellépéseik során különböző tradicionális öltözeteket viselnek, ezzel még látványosabbá varázsolva fellépéseiket.

A csapatot jellemző vidám, dinamikus előadás magával ragadja a hallgatóságot. A zenekar vezetője Dava Cedi.

 


Szlovák Tanítók Férfikara, Trenčianské Teplice (Szlovákia)
 


1921-ben alakult az együttes azzal a céllal, hogy – összefogva a Szlovákia területén élő, jó hangú tanítókat, tanárokat – koncertjeikkel erősítsék hallgatóságuk lokálpatriotizmusát. Ez a cél mit sem változott az elmúlt évtizedek alatt, azaz bővült: azzal a jogos büszkeséggel, amely a férfikar bel- és külföldi szerepléseinek sikerét övezte. Az együttes egész történetét átszövi a szlovák kortárs zeneszerzés támogatásának és az ifjúság zenei nevelésének ügye – rendszeresek ifjúsági koncertjeik, és alig múlik el esztendő új szlovák mű bemutatója nélkül. A kórust kiváló muzsikusok irányították – Štefan Sedlický 2002-ben lépett sorukba, pro-fesszorát, az együttest 25 évig irányító Peter Hradilt követve.


Meráni Férfikari Egyesület Énekkara (Dél-Tirol, Olaszország)


Merán nevét a magyar közönség elsősorban az irodalomból ismeri, II. Endre felesége, Gertrudis illetve a Bánk bán révén. Ám e népszerű fürdőhely természeti szépségein túl élénk társadalmi és kulturális életéről is híres. Csaknem 140 évvel ezelőtt alakult meg itt a férfikari egyesület, amely hamarosan a város kulturális és társasági eseményeinek, ünnepségeinek, meghatározó szereplőjévé vált. Az énekkar – a világháborúk időszakának kivételével – folyamatosan működött, felvállalván a német gyökerű férfikari kultúra megőrzését és gazdagítását. A jelenlegi művészeti vezető Pius Pircher, Ingo Wielander másodkarnagy segítéségével folytatja az elődök megkezdett hagyományőrző munkáját amellett, hogy a kórus művészi színvonalának emelését is célul tűzte.


A 35. Középiskola Énekkara, Peking (Kína)

A középiskolát 1923-ban alapították, s azóta is Peking, sőt Kína egyik legelismertebb és legszínvonalasabb oktatási intézménye.

A “Jin Fan” zenekar Peking legjobb diákegyüttese. Az iskola kórusa mindössze öt esztendeje alakult, ám a rövid története ellenére és igényes munkájának, színes repertoárjának köszönhetően kiváló hírnévre tett szert Kínában csakúgy, mint külföldön. Sikereik legjelesebbje a 2008-as Kórusolimpián elért első helyezésük.


Pekingi Állami Egyetem Gyakorlóiskolájának „Napsütés” Kórusa (Kína)

A Pekingi Állami Egyetem Gyakorlóiskolájának „Napsütés” Kórusa 1995-ban alakult. Kezdetektől rendszeres résztvevője nemzetközi kórusfesztiváloknak, versenyeknek – Hong Kong, Makaó, Szingapúr közönsége csakúgy tapsolhatott nekik, mint az európai publikum. A 13. Pekingi Iskolai Kórusfesztiválon aranyérmet nyertek, a 14-en pedig abszolút első díjasok lettek, s elnyerték a Pekingi Művészeti Akadémia díját is. A „Napsütés” Kórust rendszeresen foglalkoztatja a televízió, és számos hangfelvétel is készült velük.


Zengõ együttes - Pécs

Zenekarunk a népzene hiteles megszólaltatására, és mai hangzásokhoz való illesztésére törekszik. Műsoraink szerves részeként a tánccal is bizonyítani szeretnénk e kultúra magas színvonalát és aktualitását a ma színpadán. Az 1983-ban alakult zenekar számos rádió és tv-felvételt, valamint öt önálló lemezt készített. Fellépett a hazai színpadokon kívül a világ 18 országában. Az együttes vezetője a Népművészet Ifjú Mester címet 1980-ban, a KÓTA Népzenei díját 2009-ben elnyert Bergics Lajos, tagjai: Kurucz Réka, Bogárdi Aliz, Bergics András, Bergics Balázs és Tóth Márton.


Ércbányász Koncert-fúvószenekar - Pécs

A Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekar 1957 óta jeles közreműködője Pécs város zenei életének - rendszeres hangversenyei és térzenéi egyaránt népszerűek. Szabó Ferenc 1991 óta vezeti az együttest, s irányítása alatt 1994-ben máris első díjasok lettek a Siklósi Nemzetközi Fesztiválon. Az együttes fúvószenekari minősítők rendszeres résztvevője – így 1998-ban Burgenlandban „Kiváló"-ak lettek, míg a magyar fúvószenekarok országos minősítésén, legutóbb 1999-ben, szerezték meg a „Fesztiválzenekar" minősítést, koncert- és show-kategóriában. Az Ércbányász Koncert-fúvószenekar a kezdetek óta aktív résztvevője a pécsi bordalfesztiváloknak. Szabó Ferenc a gálakoncerten felcsendülő fúvós átiratai rendkívüli népszerűségnek örvendenek mind az összkarban éneklők, mind a közönség körében.

 


Pécsi Szimfonietta

Pécs és a Dél-dunántúli Régió zenei életének megújulását, a hangversenykínálat és repertoár teljessé válásának lehetőségét teremtette meg a Pannon Filharmonikusok 2003-as intézményi átalakítása. Az országban páratlan módon két művészeti együttes működik az intézményben: a 73 fős Hangversenyzenekar és a 22 fős Szimfonietta. A Pécsi Szimfonietta kamara szimfonikus együttesként a Pécsi Nemzeti Színház zenés produkcióiban vállal kiemelkedő szerepet. A Pécsi Nemzeti Színház 45 éves operajátszásának köszönhetően gazdag repertoárral és felkészültséggel emeli a színház produkcióinak művészi színvonalát. A Pécsi Szimfonietta nagy szerepet vállal a Dél-dunántúli Régió ifjúságának zenei nevelésében, évi 52 koncertet ad a fiatalok számára a három megye nagyvárosaiban. Az együttes jövőbeni terveiben hangsúlyosan jelennek meg a szimfonikus hangversenyek. A zenekart kiváló muzsikusai, strukturális adottsága alkalmassá teszi arra, hogy megjelenítse, közönségének bemutassa a zeneirodalom azon ritkán játszott műveit, melyek hangszer összeállításukban a klasszikus kamara szimfonikusok és a szimfonikus nagy-zenekar között helyezkedik el. Az együttes alapítása lehetőséget teremt arra, hogy a régió középvárosaiban is napi élményként jelen lehessen az igényes kultúra, a koncertlátogatás öröme. Az együttes koncertmestere Gergely László.


Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikar - Pécs

1945-ben alakult munkáskórusként. 1980 óta dr. Lakner Tamás vezeti az együttest, mely az utóbbi években jelentősen megfiatalodott. Sok nemzetközi és hazai siker fémjelzi munkásságukat. 36 díjat nyertek hazai és nemzetközi kórusversenyeken. 2006-ban Kínában a 4. és 2008-ban az 5. Kórusolimpián Grazban kategóriájuk olimpiai bajnokai lettek. A HUNGAROTON Hanglemezkiadó 2005-ben velük jelentette meg Kodály Zoltán összes férfikari műveit tartalmazó CD lemezét, mely egyúttal világpremier is. Európa számos országában koncerteztek, de eljutottak az USA-ba, Kanadába, Brazíliába, Argentínába, Uruguayba is. Gyakran énekelnek oratóriumokat a Pannon Filharmonikus Zenekarral. Házigazdái az európai bordalfesztiváloknak, megkapták a Pécs2010 – Európa Kulturális Főváros nagykövete kitüntető címet.

 

 
Látogatók
Indulás: 2005-12-10
 

 

Pécs város honlapja

 

 

Tartalom

NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!